Trouw op de manier die bij je past!

Ken je dat? Die meisjesdroom om te trouwen als een prinses in de meest exclusieve jurk inclusief een zevengangendiner, een torenhoge bruidstaart en een zoetsappige trouwceremonie? Nee… ik ook niet! Trouwen leek mij vooral praktisch en een goede reden om een onvergetelijk feest te organiseren. Toen Jaap uiteindelijk op zijn knie ging vond ik de zoektocht naar een geschikte locatie en de prijzen die gepaard gaan bij het woord “bruiloft” bijzonder teleurstellend. Toch is het ons gelukt om in amper 4 maanden een voor ons ideaal trouwfeest te organiseren, waar wij en onze gasten nu 2 jaar later nog steeds over beginnen. Hoe hebben wij dit aangepakt? Je leest het in deze blog!

De datum

Het trouwseizoen loopt van mei tot oktober. Als je in deze maanden wilt trouwen, betaal je in ieder geval de volle mep. Wij hebben gekozen voor november. In eerste instantie, omdat we geen zin hadden in een te lange voorbereidingstijd, maar bijkomende voordelen zijn de beschikbaarheid van locaties én de prijzen! Uiteraard is er een grote kans dat het koud en regenachtig is in november dus alles moet binnen plaatsvinden, maar die kans heb je net zo goed in juni en dan baal je als een stekker met je buitenceremonie als dat het geval is.

De dagindeling

Hoe ziet jouw perfecte dag eruit? Veel locaties bieden het concept ceremonie-diner-feest aan. Waarbij de ceremonie en het diner standaard met een beperkt aantal gasten wordt georganiseerd en de rest van de gasten voor het feest worden uitgenodigd. Wij wilden liever een beperkt diner met onze inner circle voorafgaand aan een ceremonie met alle gasten die ook bij het feest aansluiten en dat alles op dezelfde locatie. De dagindeling bepaalt in grote mate de mogelijkheden voor een passende locatie. Denk daarom goed na over wat je leuk en handig vindt.

De locatie

De opentrouwroute… ja wij hebben ook deelgenomen, maar kwamen er al snel achter dat wij niet op deze manier een locatie gingen vinden. Buiten het feit dat de deelnemende locaties (die wij hebben bezichtigd) volgeboekt bleken te zijn tot soms wel 2 jaar na de bezichtigingsdatum vond ik de geijkte trouwconcepten niet passend bij ons beeld van deze bijzondere dag. Wij gingen daarom zelf op zoek naar een locatie. Google brengt je heel ver, maar zoek net even verder dan “trouwlocatie” en je komt de mooiste pareltjes tegen. Wij zijn via de websites van de grote gemeenten nagegaan welke locaties als trouwlocatie stonden aangewezen. Op die manier kan je een ceremonie organiseren op dezelfde locatie als waar je een feest of diner zou willen geven. Door een beperkte ronde van bezichtigingen ontdekte ik dat wagenwielen aan de muur of een lelijk plafond voor mij echt afknappers waren. Voor Jaap bleek dat toch vooral de kosten te zijn.

Andere aandachtspunten bij de locatie zijn:

  • De ligging: komen je gasten met de auto of grotendeels met het OV en is dat mogelijk tot een bepaald tijdstip. Voor onze familieleden hebben we taxibusjes geregeld naar het hotel in Leiden, zodat niemand hoefde te bob’en.
  • Vaste som of op afrekening? Bij veel locaties betaal je per persoon een vast bedrag. Hier zit natuurlijk een marge in voor de locatie en het schijnt dat je altijd duurder uit bent dan op afrekening. Opa die een glaasje spa rood en een jus d’orange drinkt kost immers hetzelfde als een vriend die 14 glazen bier achterover tikt. Gemiddeld gezien ben je goedkoper uit als je op afrekening gefactureerd krijgt. Tenzij… je een zeer ongeremd en gezellig gezelschap verwacht. Wij hebben de gok genomen en uiteindelijk waren wij op afrekening 25 cent per persoon goedkoper uit dan wanneer we een vast bedrag hadden afgesproken. Een ander psychisch effect van betalen op afrekening is dat je in theorie meer gasten kan uitnodigen voor hetzelfde geld als op vaste som. Je ziet je spaarrekening niet verdampen bij iedere gast die je toevoegt aan de lijst, achteraf betaal je natuurlijk wel hetzelfde als je veel meer gasten uitnodigt dan vooraf bedacht 😉.
  • De grootte van de feestzaal: stem de feestzaal af op het aantal gasten of andersom. Het is ontzettend sfeerloos als de zaal te groot is, maar je wil ook nog op een fatsoenlijke manier de bar kunnen bereiken zonder oma van de dansvloer te beuken.
  • De aankleding: bespreek welke aankleding beschikbaar is en wat je zelf mag toevoegen. Ook het tijdstip is hierbij van belang. Je wilt niet de dag zelf nog aankleding moeten verzorgen om een zo relaxt mogelijke dag te hebben.

Wij hebben gekozen voor Brasserie Park in Leiderdorp. Echt een prachtige en veelzijdige locatie. Waarbij wij ontzettend blij waren met de vrijheden en mogelijkheden die de eigenaren bieden. Het diner hebben we gehouden in de Herenkamer. En zowel de ceremonie als het feest vond plaats in de Blauwe Vogelzaal.

De gastenlijst

Niets zo beladen als de gastenlijst. Iedereen wil natuurlijk op jouw bruiloft aanwezig zijn en zelfs die verre tante, die je al jaren niet hebt gezien verwacht een uitnodiging. Ook al kan je hier zelf rationeel over nadenken, dan nog vinden voornamelijk familieleden iets van jouw gastenlijst. Het is lastig, maar bedenk wie jij zelf wilt uitnodigen. In ons geval hebben we de gastenlijst gebaseerd op ons huidige leven en dat betekende vooral veel vrienden en collega’s (70%) en veel minder familieleden (30%). De gemiddelde leeftijd van onze gastenlijst was daardoor ook relatief laag, waardoor de dansvloer geen moment leeg is geweest.

Ook goed om te bedenken is het aantal gasten dat je wilt uitnodigen. Kies je voor een kortetermijnplanning zoals wij, dan zal je relatief meer afmeldingen krijgen dan wanneer je een jaar van tevoren een save-the-date stuurt. Wij hadden totaal ongeveer 20% afmeldingen. De save-the-date hebben wij via whatsapp verstuurd in de vorm van een filmpje. Scheelt weer kaartjes bedenken en sturen. Ook daarvoor geldt: kies wat bij je past!

De ceremonie

Romantiek ten top of lekker lachen? Buiten het officiële JA moment ben je zelf helemaal vrij in de vormgeving van de ceremonie. Wij wilden vooral hard lachen. Onze trouwambtenaar, een ZZP’er die wij via de gemeente aangewezen kregen heeft daar ook fantastisch invulling aan gegeven. Daarmee hebben we echt geluk gehad! Wil je dit zelf meer in de hand houden dan kan je ook een trouwambtenaar naar keuze inhuren. Maak je ceremonie extra persoonlijk door een vriend of ouders te laten speechen en steek wat energie in je trouwgeloften. Onze geloften leken meer op een roast dan op een liefdeverklaring, maar dat is wat bij ons past. Qua muziek kan je ook alle kanten op. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor de themesong van pirates of the carribean als binnenkomer en bij het tekenen van de trouwakte draaide Kraantje Pappie op de achtergrond met “ik heb je nodig”.

Het feest

Hoera, getrouwd! Nu komt de grote uitdaging dat je eigenlijk gelijk de dansvloer op wilt, maar dat alle gasten je willen feliciteren. De gedachte aan die eindeloze rij met gasten, die heel lief allemaal een kort babbeltje willen maken en je willen complimenteren met de aankleding en je outfit, zorgde bij mij voor de nodigde hoofdbrekens. Uiteindelijk hebben wij het opgelost door ons na de ceremonie onder luid gejoel te verplaatsen naar het naastgelegen zaaltje, waar ook de photobooth stond. In dat zaaltje kon de familie ons even kort feliciteren, waarbij we de gezinnen en opa’s en oma’s bedoelden maar dit werden toch alle familieleden. In de andere zaal konden de gasten alvast een drankje pakken aan de bar en werd de zaal omgetoverd tot dansvloer met dj booth. Tijdens het feest zijn we vervolgens alle andere gasten langsgegaan voor een praatje, een dans of een drankje, waarbij de cadeaus gewoon op de cadeautafel in de zaal konden worden gezet.

En nu denk je… maar de bruidstaart dan? Wanneer doe je die? Die hebben wij geskipt! Wij vonden de investering en het taartmomentje niet zo’n essentiële toevoeging aan de dag. Feitelijk hebben wij een avondbruiloft gehouden, waarbij je tijd echt beperkt is en wij zoveel mogelijk tijd op de dansvloer wilden doorbrengen. Wij hebben na het feliciteren van de familie het moment genomen om met iedereen te proosten. Niet met prosecco of champagne, maar met shotjes jägermeister. De bruidstaart hebben we ingewisseld voor oliebollen, die verspreid stonden in de zaal.

De zeer ongemakkelijke openingsdans kan je vooraf uiteraard instuderen. Maar met twee linkervoeten en een ritmegevoel dat voor mij lekker voelt, maar voor andere er niet zo best uitziet, hebben wij ervoor gekozen om hierin verrast te worden. We hebben de gasten een nummer in een grote hoed laten stoppen, vervolgens hebben we een briefje getrokken tijdens het proostmoment en hebben we daarop de dansvloer geopend. Welk nummer het was…. Ik heb werkelijk geen idee. Iets zoetsappigs en Spaans. Na een minuutje schakelde dit nummer over in Fireball van Pitbull en werd het al snel gezellig!

De fotograaf

Een fotoshoot en foto’s van de dag door een professional is een must! Er zijn echt veel verschillende typen fotografen te vinden en het is best lastig om hier een keuze in te maken. Vraag vooral in je vriendenkring rond naar ervaringen met fotografen en kijk op Pinterest welke fotosoorten je aanspreken. Zo zijn wij ook aan onze topfotograaf Teun van 20watt fotografie gekomen! Het kan handig zijn om met de gasten te communiceren dat er geen foto’s mogen worden gemaakt tijdens de ceremonie. Op die manier voorkom je dat je straks foto’s krijgt waarin iedereen met een mobieltje in z’n hand staat. Wij hebben dit gedaan, maar achteraf vonden wij het wel erg jammer dat er geen opnames zijn gemaakt van de ceremonie. Voor professionele beelden kan je hiervoor een videograaf inschakelen!

De last but not leasts

  • Vraag een goede vriend of vriendin als ceremoniemeester. Iemand die met je meedenkt en aan wie je toevertrouwt dat dingen gewoon geregeld worden zonder dat je daarin hoeft te besluiten. Hij of zij is ook de timekeeper, zodat je planning niet door pietluttigheden volledig uit de klauwen loopt.
  • Houd ruimte in je planning voor uitloop, zodat je niet volledig gestresst je dag moet doorlopen. Zo hadden wij na de fotoshoot ruim de tijd om naar Leiderdorp te rijden en hebben we onderweg nog volledig relaxed wat gedronken met z’n tweeën.
  • Bedenk vooraf of je mensen stukjes wilt laten opvoeren of dat je het prima vindt om dit over te slaan. Communiceer dit ook duidelijk vooraf, zodat mensen zich niet verplicht voelen iets te bedenken als je er toch niet op zit te wachten.
  • Onze gastenlijst bestond uit veel vrienden en collega’s. Van een groot deel hebben we vooraf aangegeven dat partners niet zijn uitgenodigd. Dit klinkt vreemd, maar als je de partners nog nooit hebt ontmoet is een bruiloft daarvoor ook niet de aangewezen plek!

Al met al genoeg om over na te denken! Wil je iets meer weten, plaats dan een berichtje!

Laat een reactie achter